VISA TOPPMENY

Gummifabrikens historia

Med en historia i industrisamhället, arbetsplats för tusentals Värnamobor under 1900-talet omvandlas denna fabrik till en plats med ett starkt symbolvärde i kunskaps- och informationssamhället och berättelsen om Gummifabriken lever vidare i huset, arkitekturen, den konstnärliga utsmyckningen och namngivningen.


Gummifabriken är en minnesplats för historien, en mötesplats för samtiden och en arena för framtiden.

Gummifabrikens resa började i en första fabrik 1920 med en gummiproduktion i liten skala. Carl Gislow som köpte fabriken 1927 moderniserade den och ökade produktionen. Resan tog fart...

"Cykelmonarken” Birger Svensson, grundare och ägare till Monark cykelfabrik i Varberg köpte fabriken 1937 för att kunna säkerställa leveransen av cykeldäck till sina cyklar. Gummifabriken, dåvarande Värnamo Gummifabrik producerade under denna tid en miljon cykeldäck om året. Motsvarande hälften av landets produktion.


”I kristid ska man rusta sig, så att man är beredd när det blir bättre tider”, säger den dåvarande ägaren Birger Svensson och bygger ut fabriken från 8000 kvm till 18 000.


Som Birger Svensson bäste cykelförsäljare och föreståndare för Monarks filial i Växjö utsågs Gösta Ödman som fabrikens disponent. ”Allt man kan göra av Gummi ska vi göra på Värnamo Gummifabrik”, var hans motto. Gösta var under sin tid som disponent 1937-1967 en nyckelperson för företagets utveckling.


Tillsammans med Värnamo stad startade Gummifabriken 1958 landets enda inbyggda yrkesskola för gummiindustrin, den så kallade Sikenskolan, där eleverna följaktligen kallades för Siklöjorna. Deras utbildning leddes av Siken, öknamnet för Erik Johansson. Den praktiska utbildningen varvades med praktik och varje morgon startade man med två timmars teori, matte, fysik och kemi som följdes upp med upplärning i produktionen. I slutet av 1960-talet upphörde skolan.


Samtliga aktier i AB Värnamo Gummifabrik köptes 1980 av Trelleborg AB. 2005 hade all tillverkning flyttats till Norregårdsfabriken, endast blandningsavdelningen var igång ytterligare ett år. 2006 läggs fabriken ner helt.


Under sin storhetstid hade Värnamo Gummifabrik 900 anställda och här fanns arbetare av 22 olika nationaliteter.  På Gummifabriken har det tillverkats allt från cykeldäck till gummiduk.  Här har tillverkats galoscher, stövlar, gummiskor, regnkappor, ishockeypuckar, gummiparkett, slangar, lister mm.


Vid energikrisen på 1970-talet utvecklades en teknik för tillverkning av tätningslister och Värnamo Gummifabrik blev världsledande.  Är det något som har satt Värnamo på kartan så är det Värnamo Gummi, som har spridit sitt namn med produkter över hela världen.

Vision för Gummifabriken

Gummifabriken är en mötesplats i Värnamo för tillväxt, där barn, unga och vuxna invånare samt besökare skapar kreativa möten.

En plats fylld av inspiration, kreativitet, kunskap, utveckling och upplevelser sju dagar i veckan.