VISA TOPPMENY

Gummifabrikens konstverk

"Paus" Kajsa Mattas

 

Placering: Sunken Garden

Kajsa Mattas konst präglas av ett nedtonat formspråk, men är samtidigt väldigt exakt i detaljerna, inget läm­nas åt slum­pen. Rörelsen är ofta bara en antydan och figurerna präglas av ett lugn, som en stilla andhämtning.

Paus visar en gestalt i stilla eftertanke sittande på hjulet som stannat upp mitt i en rörelse, vilket kan ses som en symbol för verksamheten som varit i Värnamo Gummifabrik nu har stannat för att ändra riktning och påbörja något nytt.

"Alla får åka med" Stefan Johansson


Placering: Entrén på baksidan, plan 1 och 2

Kompositionen har utgångspunkt i ett kopplingsschema (som i gamla elskåp) och associerar vidare till kopplingen mellan människor i Gummifabriken. Namnet syftar dels på Stefans estetiska devis att han inte väljer någon färg före någon annan, att färgerna har lika värde i verket, som möts och blandas. Men också på platsen i som är en förbindelse mellan tre plan i byggnaden och där kreativa möten uppstår mellan olika människor i huset och där nya kontakter kommer att knytas.

rsar varandra. 

”Balansakt” Malin Bogholt


Placering: Huvudentrén, vid receptionen

Malin Bogholts vision med sitt verk ”Balansakt” har en läsning med en ”början och ett slut”, där spetsen på metallkonen är början och sugproppen är avslutet. Metallkonen balanserar och tar ut en riktning, den står för ett slags lod, den ”jordar” sig nedåt mot marken. Den är stor, tung men trots det balanserande, sökande efter stadighet. Den tar spjärn mot golvet och lyfter upp träplankor i olika dimensioner som balanserar upp mot taket.

Träkonstruktionen svävar, letar sig fram, lite osäkert och trevande och sugproppen avslutar tydligt och bestämt med att ”här tänker den vara kvar”.

”Recharge” David Svensson


Placering: Foajén till Auditoriet

Konstverket är upp­byggt av äldre lampkupor i pressglas, sköra lampor som inte används längre och som i sig själv är konstverk men som här får ett helt nytt uttryck. David blåser nytt liv i gammalt glas och laddar dem med nytt innehåll och ny mening, precis som Gummifabriken har varit och kommer att bli. Fabrikens tid är förbi men möjliggör också nytt liv, en dynamisk plattform rik på utbildning, kultur, nya företag och entreprenörskap, Recharge Värnamo.

”Utan titel” Carl Richard Söderström


Placering: Entrétorget öster

Skulpturen är 4 meter hög och med influenser från naturen växer de olika formerna samman i en. Carl Richards idé är att gömt under fabriken ligger fortfarande rester kvar av gummi från tiden då Värnamo Gummifabrik var den viktigaste näringen i kommunen. Likt lava tränger gummiblandningen upp från marken och stelnar i sin strävan att återta sin ursprungliga form, gummiträdet.

Kommer på plats under våren 2018.

 Offentlig konst i Gummifabriken


Det finns ett rikt utbud av offentliga gestaltningar i Värnamo med skulpturer av bland andra Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera.

 

I Gummifabriken finns konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson och Kajsa Mattas.

 

Vill du veta mer om konstverken i Gummifabriken?

Här finns konstfoldern för Värnamo Gummifabrik i pdflänk till annan webbplats

Vision för Gummifabriken

Gummifabriken är en mötesplats i Värnamo för tillväxt, där barn, unga och vuxna invånare samt besökare skapar kreativa möten.

En plats fylld av inspiration, kreativitet, kunskap, utveckling och upplevelser sju dagar i veckan.